19118  Vilniaus miesto klientų aptarnavimo centras

„Nelik abejingas savo kaimynui“ įvyko jau trečią kartą

Jau trečią kartą vilniečiai savo kaimynams su negalia ištiesė pagalbos ranką

Kaip dažnai apsidairome aplink ir pastebime, kad mūsų kaimynui reikia pagalbos? O galbūt kartais net ir vengiame ištiesti ranką? Tokie klausimai buvo keliami birželio 21 d. Vilniuje vykusios socialinės akcijos „Nelik abejingas savo kaimynui“ metu.

1 iš 10 socialinis būstas asocijuojasi su netvarka

Socialiai pažeidžiamų asmenų apgyvendinimą socialiniuose būstuose organizuojanti savivaldybės įmonė „Vilniaus miesto būstas“ jau trečius metus iš eilės kvietė visuomenę susiburti į pagalbos kaimynams renginį. Jo metu buvo gražinama Pilaitėje Karaliaučiaus gatvėje esančio daugiabučio aplinka – nuplauti pirmuosiuose aukštuose gyvenančių negalią turinčių socialinių būstų nuomininkų langai ir nudažyti jų judėjimui skirtų lauko nuovažų turėklai.

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ direktorės Rositos Žibelienės teigimu, tokią socialinę akciją įmonės darbuotojai ėmėsi organizuoti pamatę, jog sudėtingiausia savo aplinka pasirūpinti yra negalią turintiems socialinių būstų nuomininkams.

„Siekiame ne tik įvairių sunkumų patiriantiems gyventojams suteikti namus išnuomodami jiems socialinius būstus, bet ir stengiamės visuomenei parodyti, kad socialiniuose būstuose gyvena daugybė nuostabių žmonių, kurie lygiai taip pat rūpinasi savo aplinka, tačiau tam jiems kartais prireikia ir aplinkinių pagalbos. Tačiau pastebime, kad jie visuomenės vis dar vertinami gana skeptiškai, kartais jų net šalinamasi“, – kalbėjo R. Žibelienė.

Štai 2024 metų pradžioje SĮ „Vilniaus miesto būstas“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad daugiau nei 1 iš 10 vilniečių socialinio būsto sąvoka siejasi su apleista ar netvarkinga aplinka, asocialiais žmonėmis, benamiais. 1 iš 20 – su nesaugia kaimynyste, pavojinga aplinka, blogais žmonėmis. Tačiau iš tiesų realybė – kiek kitokia.

„Šiuo renginiu norime paskatinti negalią turinčius gyventojus ir jų kaimynus artimiau susipažinti, bendrauti, labiau atkreipti dėmesį į šalia esantį žmogų, kad jie ištiestų vieni kitiems pagalbos ranką tada, kai jos prireikia“, – sakė socialinės akcijos organizatoriaus, SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Turto eksploatavimo grupės projektų koordinatoriaus Andžej Mickevič.

Bendruomenė reiškia labai daug

Pačių socialiniuose būstuose gyvenančių negalią turinčių nuomininkų manymu, tokios iniciatyvos kaip „Nelik abejingas savo kaimynui“ yra labai reikalingos. „Mes patys nelabai, ką galime padaryti. Pavyzdžiui, yra buvę, kad žiemą nenukasė nuovažų, tai žmonėms buvo labai sunku išvažiuoti į darbus, mokyklas. Tai tos pagalbos reikia visada“, – per 2023 metais vykusį renginį pasakojo judėjimo negalią turintis Kęstutis.

Kęstutis taip pat pasidalino, jog gyvena vienas, tad geri santykiai su kaimynais jam yra labai svarbūs ir bendruomenė reiškia labai daug. Nepaisydamas negalios, vyras gyvena aktyviai, lanko Vilniaus evangelinę bažnyčią bei dalyvauja įvairiuose renginiuose.

Visgi SĮ „Vilniaus miesto būstas“ direktorė R. Žibelienė prisiminė, su kokiu neigiamu aplinkinių požiūriu teko susidurti, kai 2022 metais įmonės darbuotojai pirmą kartą organizavo tokią socialinę akciją. „Pasitaikė piktų komentarų. Kai kurie klausė, kodėl ėmėmės tokių darbų, kai yra gerokai rimtesnių problemų.

Tačiau praeitais metais ir šiemet jau buvo atvirkščiai – sulaukėme gyventojų susidomėjimo renginiu ir įsitraukimo į darbus bei nuoširdžių padėkų. Viena garbaus amžiaus moteris iš pradžių net neleido nuplauti savo buto langų, nes bijojo, kad ištrypsime jos gražius rožynus. Bet paskui labai dėkojo, kad ir nuvalėme langus, ir išsaugojome gėles, siūlė pasivaišinti šokoladu“, – šypsojosi R. Žibelienė.

Socialinės akcijos organizatorius A. Mickevič pastebėjo, kad toks renginys duoda vaisių: vis daugiau socialinių būstų nuomininkų drauge su savo kaimynais jau ima patys organizuoti įvairius aplinkos tvarkymo darbus.

SĮ „Vilniaus miesto būstas“ kasmet atšilus orams stengiasi gražinti aplinką prie tų savo valdomų socialinių būstų, kurių gyventojai patys to padaryti negali. Šiuo metu 91 žmonėms su negalia pritaikytame socialiniame būste gyvena 236 asmenys su negalia. Socialinio būsto eilėje laukia 336 negalią turintys asmenys ir šeimos.

 

Dalintis :